Tofu pe gratar cu sos asiatic
Ola! Si bine te-am regasit!
In urma cu cativa ani, un prieten (care acum are o
afacere infloritoare in alt domeniu) mi-a spus: “Daca ai cateva sosuri foarte
bune la mancarea pe care o servesti este imposibil sa nu ai succes”. Astazi, (ca
“ne-mancator” impatimit de tofu) pot spune ca am dovada veridicitatii vorbelor
lui, mai ales ca am obtinut o minunata completare a sosului cu gustul
si urmele lasate de gratar asupra feliei de branza tofu.
Ingrediente:
-
Branza tofu – 100 g
-
Ulei de masline – 1 lingura
+ 1 lingurita
-
Usturoi – 1-2 catei
-
Ghimbir ras – 1 lingurita
-
Sos soia – 4 lingurite
-
Sos soia cu gust de
scoici – 1 lingurita
-
Otet basmatic – 1 lingurita
-
Ceapa verde – 1 fir
-
Zeama de lamaie – ½ lingurita
Partea cea mai interesanta a acestei retete o reprezinta
gustul si urmele cu care gratarul “si-a pus amprenta” asupra feliilor de branza
de tofu (ce au avut o grosime de circa 2 cm).
Evident pentru aceasta “operatie” am incins bine gratarul
de fonta (se poate folosi si o tigaie insa rezultatul nu este atat de placut
ochiului) am sters feliile de branza bine de apa si le-am uns cu o ulei (o
lingura). Apoi le-am pus pe gratar timp de 2-3minute (pana cand se desprind
usor de metalul incins) si am cautat sa obtin un “desen” cat mai interesant.
Pentru sos am mestecat o lingurita de ulei de masline cu
usturoiul si ghimbirul ras pe razatoare. Apoi am adaugat sosurile de soia si
zeama de lamaie. Ceapa am folosit-o pentru gust si element vizual si nu este
nici o problema daca doresti sa o incluzi in sos la final.
Bafta si
inspiratie!
Comentarii
Trimiteți un comentariu