Varza “a la Cluj” (eventual cu cartofi prajiti si smantana fermentata)


Ola! Si bine te-am regasit!

Sunt fascinat de reactiile celor din jurul meu cand servesc un fel de mancare intr-un mod “de neconceput” pentru ei. Si ii admir si ii iubesc pe cei care sunt curiosi si aleg sa si largeasca “orizontul culinar” spunand “pot sa gust sa “vad” cu e?”. Exact asa se intampla si cu varza calita (indiferent daca este simpla sau cu carne) pe care eu o consum impreuna cu o portie de cartofi si cel putin o lingura de smantana fermentata. Vazand preparatul de azi “Mini Me” a exclamat: “Hei, parca sunt niste sarmale imprastiate!”. Si iarasi am fost fascinat de modul in care altii privesc lumea din jurul lor.


Ingrediente:
-          Carne tocata, amestec vita si porc – 500g
-          Orez – 150 g
-          Varza murata – 800 g
-          Bulion de rosii – 100 ml
-          Apa – 100ml
-          Samantana de gatit – 100 g
-          Ceapa – 2 buc
-          Ulei
-          Sare, piper, cimblu, marar
-          Optional:
o   cartofi prajiti – 1 portie
o   smantana fermantata – 1 linguria / portie

Am stors varza murata de zeama si am taiat-o fasii subtiri. (Nu am aruncat zeama deoarece mi-era pofta sa o beau alaturi de o portie de cartofi prajiti). Intr-o tigaie, pa foc mediu, am rumenit varza murata pana cand a devenit moale.


Ceapa maruntita am calit-o in ulei intr-o cratita si apoi am adaugat orezul. Cand orezul a capatat aparenta sticlei am pus carnea tocata si am amestecat continuu pana cand s-a rumenit. Ulterior am presarat cimbru, marar si piper si am turnat bulionul. Am omogenizat totul impreuna cu 100 ml apa si am lasat compozitia inca 15 minute pe foc (daca maieste nevoie se mai poate adauga apa). 













Intr-un vas termorezistent am asezat alternativ straturi de varza (primul si ultimul) si de carne. Am pus varza “a la Cluj” in cuptorul preincalzit la 180 de grade celsius pentru curca 35 de minute iar la sfarsit am adaugat smantana lichida.









Bafta si inspiratie!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Meniu 4 Saptamana Mare

Supa crema de usturoi

Porc cu urechi de lemn, sos de soia si de scoici