Varza “a la Cluj” (eventual cu cartofi prajiti si smantana fermentata)
Ola! Si bine te-am regasit!
Sunt fascinat de reactiile celor din jurul meu cand
servesc un fel de mancare intr-un mod “de neconceput” pentru ei. Si ii admir si
ii iubesc pe cei care sunt curiosi si aleg sa si largeasca “orizontul culinar”
spunand “pot sa gust sa “vad” cu e?”. Exact asa se intampla si cu varza calita (indiferent
daca este simpla sau cu carne) pe care eu o consum impreuna cu o portie de
cartofi si cel putin o lingura de smantana fermentata. Vazand preparatul de azi
“Mini Me” a exclamat: “Hei, parca sunt niste sarmale imprastiate!”. Si iarasi
am fost fascinat de modul in care altii privesc lumea din jurul lor.
Ingrediente:
-
Carne tocata,
amestec vita si porc – 500g
-
Orez – 150 g
-
Varza murata – 800 g
-
Bulion de rosii –
100 ml
-
Apa – 100ml
-
Samantana de gatit –
100 g
-
Ceapa – 2 buc
-
Ulei
-
Sare, piper, cimblu,
marar
-
Optional:
o cartofi prajiti – 1 portie
o smantana fermantata – 1 linguria / portie
Am stors varza murata de zeama si am taiat-o fasii
subtiri. (Nu am aruncat zeama deoarece mi-era pofta sa o beau alaturi de o
portie de cartofi prajiti). Intr-o tigaie, pa foc mediu, am rumenit varza murata pana cand a devenit moale.
Ceapa maruntita am calit-o in ulei intr-o cratita si apoi
am adaugat orezul. Cand orezul a capatat aparenta sticlei am pus carnea tocata
si am amestecat continuu pana cand s-a rumenit. Ulterior am presarat cimbru,
marar si piper si am turnat bulionul. Am omogenizat totul impreuna cu 100 ml
apa si am lasat compozitia inca 15 minute pe foc (daca maieste nevoie se mai
poate adauga apa).
Intr-un vas termorezistent am asezat alternativ straturi
de varza (primul si ultimul) si de carne. Am pus varza “a la Cluj” in cuptorul
preincalzit la 180 de grade celsius pentru curca 35 de minute iar la sfarsit am
adaugat smantana lichida.
Bafta si
inspiratie!
Comentarii
Trimiteți un comentariu