Prajitura din gris cu sos de lamaie


Ola! Si bine te-am regasit!

Exista unii oameni care imi raman in memorie nu doar pentru ceea ce fac (sau nu fac) ci mai ales pentru ceea ce spun. Nu-i vad “cu anii” dar vorbele lor imi aduc un zambet pe fata de fiecare data. Astazi de exemplu, cand am vazut reteta de prajitura de gris cu sos de lamaie, mi-am adus aminte de exclamatia unei prietene: “Si acum sa ne dolofanim!”.


Ingrediente:
-          Gris – 150 g
-          Lapte – 1 litru
-          Zahar – 125g
-          Zahar vanilat – 1 pliclet
-          Oua – 3 buc
-          Unt – 25 g
-          Lamaie – 1 buc
-          Zahar – 200 g
-          Apa – 300 ml




Am pus la fiert laptele impreuna cu zaharul si am asteptat sa dea in clocot iar apoi am redus focul si am turnat grisul. O data omogenizata, compozitia a mai stat deasupra flacarii inca 15 minute.




 Am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut pana cand s-au transformat intr-o spuma tare. Cand grisul cu lapte s-a racit suficient l-am amestecat cu galbenusurile. Ulterior am adaugat zaharul vanilat si spuma de albusuri mestecand de sus in jos.





Dupa ce am terminat si aceasta operatie am luar o tava, am uns-o cu unt si am umplut-o cu amestecul de mai sus. Am reglat cuptorul la 200 grade Celsius si am lasat prajitura sa se coaca 30 de minute.
















Pentru sosul de lamaie am folosit o parte din coaja (ce poate fi si element de décor la final), pe care am pus-o la fiert impreuna cu zaharul, apa si zeama fructului. Am amestecat pana cand s-a topit zaharul si am fiert compozitia pana cand a atins consistenta pe care o doream.








 Cand prajitura s-a racit am portionat-o, am insiropat-o si impreuna cu “Mini Me” si celalalt Chef am casei am inceput sa mancam amuzati de “sloganul” prietenei mele: “Sa ne dolofanim!” J.






Bafta si inspiratie!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Meniu 4 Saptamana Mare

Supa crema de usturoi

Porc cu urechi de lemn, sos de soia si de scoici