Porc cu urechi de lemn, sos de soia si de scoici

Ola! Si bine te-am regasit!

            Exista in Dragonul Rosu un micut restaurant chinezesc. Il stiu de mai bine de 10 ani de cand luam masa doar cu celalalt Chef al casei. L-am “vazut” in timpul crizei si am simtit subitile dar placute schimbari de gust in functie de starea bucatarului. Am ramas insa fideli unui preparat denumit generic “plita incinsa” (legume si pui, vita sau porc) ce este adus sfaraind intr-un vas de fonta foarte bine incalzit. Mult timp nu am reusit sa recreez gustul acestei minunatii si nu am stiut care este ingredientul secret care lipsea. Astazi am aflat ca acesta era sosul de scoici si impreuna cu celalalt Chef al casei ne-am bucurat de gustul minunat al porcului cu urechi de lemn, legume, sos de soia si de stridii.
  



                       Ingrediente:
-          Carne de porc - 300 g
-          Ciuperci “urechi de lemn” - 200 g
-          Ardei gras verde - 1,5 bucati
-          Ardei gras rosu - 0,5 bucăți
-          Ceapă - 1 bucată
-          Morcovi - 2 bucăți
-          Usturoi - 3 căței
-          Sos de soia - 1 linguri
-          Sos de soia cu gust de scoici - 4 linguri
-          Ulei - 5-6 linguri
-          Apă - 0,5 căni
-          Amidon alimentar - 1 lingura
-          Sare, piper
-          Orez – 250 g

Sunt multe produse fascinante in reteta asta, plecand de la gustul sosurilor si terminand cu textura legumelor. Pentru “Mimi Me” fascinant a fost sa urmareasca timp de circa o ora si jumatate cum se rehidrateaza si isi maresc volumul “urechile de lemn”. Dupa ce s-a incheiat acest proces celalalt Chef al casei a fiert ciupercile circa 30 de minute.











Carnea de porc am taiat-o fasiute, ceapa julien si ardeiul cuburi. Pentru morcovul ras “m-am jucat” cu “mandolina” dar la fel de bine puteam sa ii tai felii subtiri.













Am incins uleiul intr-un wok si am prajit carnea de porc doar pana cand si-a schimbat culoarea (fara sa se rumeneasca).



Am adaugat morcovul, ceapa si ardeii si i-am calit pana cand au devenit usor “al dente”, moment in care am pus si “urechile de lemn” fierte si bine scurse de apa. Am turnat apa, sosul de soia si pe cel cu gust de scoici si am fiert totul timp de 8 – 10 minute.


Dupa acest interval de timp celalalt Chef al casei a desavarsit gustul cu sare si piper si cu ajutorul amidonului a creat un sos ce a fiert pana cand a devenit suficient de vartos. 












Am luat wok-ul de pe foc, am pus usturoiul taiat felii subtiri am pus un capac peste mancare si am sat sa se intrepatrunda aromele. Am servit mancarea impreuna cu un generos bol de orez.


Bafta si inspiratie!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Meniu 4 Saptamana Mare

Supa crema de usturoi